Reflection of food culture in the phraseological unit of the chinese language

Authors

  • Е. А. Kerimbayev Əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Алматы қ.,
        45 42

Keywords:

Қытай мəдениеті, сөз тіркестері,

Abstract

In this article author made the analysis of reflection of food culture in the Chinese language, especially in the phraseological unit of the Chinese language, which consists the big part of very rich Chinese culture.

References

1. Аханов К. Тіл білімінің негіздері. – Алматы:
Санат, 1993. – 496 бет.
2. Войцехович И.В. Практическая фроазеология
современного китайского языка. – Москва:
Восток-Запад, 2007. – 509 с.
3. Дəулетова Ф.Н. Лингвомəдениеттану: қытай
жəне қазақ тілдерінің салғастырмалы фра-
зеологиясы. – Алматы: Қазақ универ ситеті,
2000. –180 бет.
4. Даулетова Ф.Н. Китай: мифы и реальность.
– Алматы: Издательская компания «Жизнь»,
2005. – 260 с.
5. Малявин В.В. Китайская цивилизация. –
Москва: «Дизайн. Информация. Картография»
«Астрель» АСТ, 2001. – 632 с.
6. И Биң Юн. Жемчужины китайского языка.
100 китайских идиом. – Санкт-Петербург:
Карго, 2007. – 208 с.
7. 徐宗才,应俊玲。Chinese Idiomatic Phrases
for Foreign Students, 外国人说熟语。北京语
言大学出版社,2001。
8. 陈建华。汉语口语习惯用语教程。北京语言
大学出版社,2003。
9. 主编宋永培,端木黎明。汉语成语词典(
修订本)四川辞书出版社,1998。
10. 王世林,谚语,俗语,歇后语,名人名言
辞典。吉林大学出版社,2006。
11. Авакова Р., Дəулетова П. Қысқаша қытайша-
қазақша фразеологиялық сөздік. – Алматы:
Қағанат ҚС, 1998. – 60 бет.
12. Кеңесбаев І.К. Қазақ тілінің фразеологиялық
сөздігі. – Алматы: Ғылым, 1977.
13. Кожевников И.Р. Словарь привычных выра-
же ний современного китайского языка. –
Москва: Восток-Запад, 2005. – 333 с.

Downloads

How to Cite

Kerimbayev Е. А. (2016). Reflection of food culture in the phraseological unit of the chinese language. Journal of Oriental Studies, 58(1). Retrieved from https://bulletin-orientalism.kaznu.kz/index.php/1-vostok/article/view/273