ХІХ ғасырдағы қазақ поэзиясындағы сопылық сарын көріністері - Казахская поэзия ХІХ века в суфийском аспекте (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Мақалада ХІХ ғасырдағы қазақ поэзиясының негізгі өкілдерінің шығармалары сопылық мән тұрғысында қарастырылады. Шал ақыннан бастап, Құлан Алдабергенұлына дейін оншақты ақындардың фәлсапалық лирика тезаурусы зерттеле келе, барлығы дерлік сопылық терминдермен таныс екендігі анықталды. Өмір жайлы толғаулары түркі ақыны Қожа Ахмет Йасауи хикметтерімен сарындас екені қазақ ақындарының сопылық поэзия үлгілерімен етене жақын екенін де байқатады. Алайда қазақ дүниетанымы сопылық ілімді өзіндік тұрғыда интерпретацияға салып, сопылық тезаурустың мәнін трансформациялауға бейім екенін көреміз. В статье рассматривается казахская поэзия ХІХ века в суфийском аспекте. Обзор творчества казах-ских поэтов этого периода дает основание утверждать, что они были хорошо знакомы с хикметами тюркского суфийского поэта Қожа Ахмета Ясауи, и следовательно, с суфийскими мотивами, сим-волами. Хотя суфийский тезаурус широко применялся в казахской поэзии, он претерпел трансфор-мацию как в значении, так в интерпретации.
Keywords: сопылық ілім; тезаурус; суфийское учение