Иранның түркі династиялары. Тюркские династии Ирана. (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Түркі тілдес халықтар мен иран тілдес халықтардың тарихи-мәдени байланыстары бір жақты, яғни парсы тілі мен мәдениетінің шығысқа, Орталық Азияға ықпалы түрінде ғана қалып қоймағаны, түркі тілдес халықтардың батысқа көшіп, иран тілдес халықтар тұратын аймақтарға қоныс- танып, сол жерлерде билік құрып, олармен тікелей қарым-қатынасқа түсуі секілді бұл байланыстың екінші бір қыры бар. Мақалада Иранды билеген түркі династияларының тарихына қатысты деректер берілген. Мақалада түркі тілдес тайпалардың Орталық Азия мен Иран аумағына таралуы және сондай-ақ Иранның түркі династияларының тарихы қарастырылады.В статье рассматривается распространение тюркоязычных племен на территории Центральной Азии и Ирана, а также история тюрских династий Ирана.
Keywords: түркі әулеттері; түркі тайпалары; түркі тілі; Орталық Азия; Иран