Сопылық сарынның мистикаға тигізген ықпалы (Үндістан мысалында) - Влияние суфизма на мистику (на примере Индии) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Бұл мақалада сопылықтың Үндістандағы орны және оның Үндістанның мистикалық өміріне тигізген ықпалы талданған. Басты назар ортағасырда өмір сүрген ордендер мен сопы ақындарға аударылған. Сопылық тақырыбы үнді әдебиетіндегі тарихи кезеңдерді бір-бірімен жалғастырушы болып, рухани құндылықтар үрдісінің негізін құрайды. Себебі үнді әдебиетінің сопылық тақырыбын зерттеу мәселесінің зәрулігін белгілейді. Ислам дүниесімен байланысты туған сопылық атты ағым үнді дүниетанымын тануға жетелейтін бір арна болғандықтан, оның үнді дүниетанымындағы орны, тарихи ахуалдары, үнділердің рухани өміріне тигізген әсеріне, сопылық ілімнің орта ғасырда өмір сүрген ақындардың шығармаларында көрініс табуына баса назар аударылады.В этой статье рассматривается место суфизма в Индии и ее влияние, которое касалось мистической жизни Индии. Главное внимание обращается на ордены и суфий. Тема суфизма продолжает исторический период в литературе, который составляет духовную основу тенденции ценностей. Вопрос исследования темы суфизма литературы очень необходим, так как суфизм – течение которое познает мировоззрение Индии, в статье главное внимание уделяется его месту в мировоззрении, историческому положению, духовной жизни индусов, его отражению в произведениях суфиев, которые жили в средние века.
Keywords: мистицизм; фәлсапа; философия