Кеңестік дәуір саясатындағы ислам факторы және Қазақстандағы ислами ахуал - Исламский фактор в политике советского правительства и положение ислама в Казахстане (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
КСРО-ның геосаяси жағдайына, мемлекеттің сыртқы саясаты мен ішкі жағдайына өзінің тарихи және мәдени дамуының ерекшеліктеріне қарай ислам факторы елеулі ықпал етті.Кеңестік биліктің мұсылмандарға қатысты ресми саяси ұстанымы әртүрлі тарихи кезеңдерде ауысып отырды және ол басқа діни топтар мен сенімдерге қарағанда өзгеше болды. Мысалы, кеңестік үкімет большевиктердің үгіт-насихаттарының халықтар арасында кең таралуы үшін мұсылман уммасының біртұтастығын пайдалануға тырысса, Ұлы Отан соғысы жылдары тұсында да мұсылмандардың біртұтастық идеясының жеңіске жетуі жолында біріктіруші фактор екендігін мой-ындап, осы арқылы әрекет етті. Бірақ осыған қарамастан, кеңестік кезеңдегі исламға қатысты саясат антиисламдық негізде мұсылманшылдыққа қарсы бағытталды. В статье автор рассматривает проблему исламского фактора во внутренней и внешней политике советского правительства, а также положение ислама в Казахстане в советский период. Автор анализирует методы политики советского правительства в отношении ислама в эволюционные периоды истории Советского Союза и в частности Казахстана.
Keywords: кеңестік ислам; кеңестік атеизм; советский ислам; советский атеизм