Түрік терминологиясының зерттелуі. Исследования турецких терминов (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Бұл мақалада түрік терминологиясының зерттелу жүйесі мен жолдары қарастырылады. Түрік тіл білімінде терминдер мəселесінің зерттелуі жүз елу жылдық тарихты қамтиды. Əйтсе де түрік терминологиясының ғылыми тұрғыдан зерттелуі Республиканың алғашқы жылдарында ғанақолға алына бастады. Кемал Ататүрктің бастамасымен түрік тілін жаңғыртатын, жетілдіре түсетін лингвистикалық ғылыми қоғам құрылып, түрік тілін көптеген кірме сөздерден тазартып, олардың ор-нына орхон, ұйғыр жазбаларынан, жергілікті тіл ерекшелігінен алынған көне түрік сөздерін енгізіп, туыс тілдердегі сөздермен, кейде жеке қаламгердің өзі қиыстырған түрік сөздерімен алмастырған.В данной статье рассматриваются пути и система исследования турецких терминов в прошлом и на современном этапе.Анализуются взгляды, мнения и труды некоторых турецких лингвистов по данной проблеме.
Keywords: түрік терминологиясы; түрік лингвистикалық қоғамы; термин түзу; батыс терминдерітурецкая терминология; турецкое лингвистическое общество; составление термина; западные термины