(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2018)
Мақалада авторлар қазіргі уақытта өте өзекті болып отырған «Бір белдеу – бір жол» бастамасы аясындағы «Жібек жолының экономикалық белдеуі» стратегиясының мүмкіндіктері мен перспективаларын қарастырады. Әрине, бұл бастама ҚХР тарапынан ұсынылғандықтан, осы жобадағы Қытайдың үлесінің үлкен екені даусыз және де ол жүзеге асқан сайын арта түсетіні рас. Жоба қолға алынған төрт жылға жуық уақытта көптеген шаралар атқарылды: құжаттық-келісімдік негіз қаланды, қаржылық институттар құрылды және т.б. Ал геостратегиялық тұрғыдан алғанда, өзінің географиялық орналасуы жағынан тиімді рөлді атқаратын Қазақстан үшін бұл жобаның беретін мүмкіндіктері өте көп, тек соны дұрыс пайдалана білу қажет. Жалпы алғанда, жаһандық интеграциялану заманында бұл жобаға қатысушы елдердің ұтылмасы сөзсіз.