(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Бұл мақалада Жапонияның сыртқы дипломатия- сындағы жапон Дамудағы Ресми Көмектің тарихы мен рөлі қарастырылған. Автордың ойы бойынша Дамудағы Ресми Көмек сыртқы саясаттың маңызды құралы бола тұрып, Жапонияның халықаралық сахнадағы беделін едәуір жақсартуға өз септігін тигізді. Алайда, соңғы кезде Жапонияның көмек көрсету бағдарламалары елдің ішінде және шет елдерде қатты сынға ұшырап отыр. This article examines the history and the role of Japanese ODA in foreign diplomacy of Japan. The author believes that official development assistance as an important instrument of foreign policy, has facilitated Japan to significantly improve its image in the international arena. However, recently Japan’s aid programs are subject to sharp criticism, both domestically and abroad.