(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
В статье подвергается критическому анализу Евроцентристский геополитический подход к центральноазиатскому региону, возникшему в конце XIX века. Подчеркиваются факторы преемственности Евроцентристского взгляда, начатой Джорджом Керзоном и продолжающейся Фредериком Старром. На примере Центральной Азии показано, что Евроцентристская модель восприятия региона Западных геополитиков не то, чтобы облегчает наше понимание реальности, наоборот, создает дополнительные препятствия между Западными и Восточными геополитическими теоретиками. Мақалада XIX ғасырдың аяғындадами бастаған геосаяси зерттеулердің Батыстық әдістемелеріне тоқталып, Орталық Азия аймағына қатысты Батыстық геосаяси әдістемелер жинағынасыни көзқарас қалыптастырылған. Әсіресе Батыстық геосаяси ғылымында Джордж Керзонтарапынан негізі қаланған және қазіргітаңда Фредерик Старр тарапынан жалғастырылған Батыстық геосаяси зерттеулердің мүлдем өзгеріске ұшырамағандығы дәлелденген. Осы орайда Орталық Азияға қатысты Батыстық геосаяси зерттеулердің Шығыстағы ғылыми әдістемелерге сай келмейтіндігіне, әрі Батыс- Шығыс елдеріндегі геосаяси теоретиктер арасындағы түсінбеушіліктің қайнар көзі екендігіне баса назар аударылған.