(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Түркия мен Әзірбайжан қатынастарының негізін табиғи газ бен мұнай саласы құрайды. Әзірбайжан мен Түркия арасындағы кейбір саяси шиеленістерге қарамастан Анкара мен Баку өзара ықпалдасу мен ынтымақтасуда бірігіп іс-әрекет жасап отыр. Энергетикалық ынтымақтастық Түркия мен Әзірбайжанның аймақтық энергетикалық қатынастардағы ұстанымын жақсартып ғана қоймай, Еуразия мен Каспий аймағындағы геосаясатқа да әсерін тигізбекші. Түркия мен Әзірбайжан алдағы жылдарда TANAP, BТЕ, TAP, Trans-Caspian pipeline, Nabucco сияқты екі жаққа да тиімді экономикалық жобаларды ойластыруда. Түркия энергияны арзан бағаға сатып алып, оны Еуропаға қымбатырақ бағаға сатуды көздейді. Әзірбайжан болса, өз газын мүмкіндігінше қымбатқа сатқысы келеді. Одну из основ взаимоотношений Турции и Азербайджан составляет нефтегазовая сфера. В данной статье рассматриваются энергетические аспекты турецко-азербайджанских отношений. Несмотря на существующие между двумя странами политические противоречия, Анкара и Баку, тем не менее, тесно взаимодействуют и сотрудничают в сфере энергетики, что положительно отражается на качестве двустороних отношений. Турция и Азербайджан реализуют взаимовыгодные энергетические и транспортные проекты, как например, TANAP, BТЕ, Nabucco, TAP, Транскаспийский газопровод. Стратегия Турции заключается в том, чтобы приобрести энергоресурсы по дешевой цене, и перепродавать их Европе по завышенной цене. Азербайджан же хочет продавать свой газ только по приемлемой цене.