(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Әл-Халил ибн Ахмад құрастырған «әл-Айн» еңбегіндегі сөздердің орналасу тәртібі сөздік жасау тарихында бұрын-соңды жасалмаған өз заманының тың дүниесі болды. Оның жасаған алғашқы сөздігі ғасырлар бойы үлгі ретінде қолданылды, яғни әл-Халилден кейінгі сөздік құрастырушы көптеген ғалымдардың сөздіктері «әл-Айн» үлгісінде жасалды. Бұл мақаламызда «әл-Айн» сөздігін құрастырудағы әл-Халилдің сөздерді реттеу әдісін қарастырып, оған сипаттама беретін боламыз. Порядок слов в словаре аль-Халила Ибн Ахмада «аль-Айн» в свое время занимал важнейшую позицию в истории формирования словарей. Созданный им первый словарь на протяжении веков использовался в качестве примера – последующие словари создавались на базе данного словаря. В настоящей статье будут рассмотрены методы систематизации слов и даны описания.