(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Ортағасыр кезеңіндегі Мәуреннаһр аймағындағы діни- дүниетанымдық мәдениеттің бағыты мен өзегі ислам мәдениетімен ұштасып жатты. Бұл мәдениеттің түркілер арасына жайылуы мен дамуына түрткі болған ортаазиялық ғалымдар Әбу Мансұр әл-Матуриди, Әбу әл-Муин ан-Насафи, Әбу- л-Футух ‘Әбд әл-Ғафир әл-Қашғари, ‘Имран ибн Исра’ ил ат-Тарази, Наср әл-Адиб әл-Исбиджаби, Әбу Хафс әл-Бараби, Ғалиб ибн Хатим әл-Қади әл-Исфиджаби, Әбу Бакр ат-Тарази, Әбу Са‘ид Мика’ илибн Ханифа әл-Будахкасисынды ғалымдардың қоғамның рухани мәдениетін қалыптастырғанын байқаймыз. Аталмыш ғалымдардың ішіндегі ең атақты, әрі ислам мәдениетінің сенімдік жүйесі мен құқықтық нормаларын қалыптастырған Әбу Мансұр әл-Матуриди болып саналды. Основные направления религиозного мировоззрения в регионе Мавераннахр в Средневековье тесно связаны с исламской культурой. Распространению и развитию этой культуры среди тюрков, а так же развитию духовной культуры в обществе способствовали великие ученые, как Абу Мансурал-Матуриди, Абу ал-Муин ан-Насафи, Абу-л-Футух ‘Абд ал-Ғафир ал-Кашгари, ‘Имранибн Исра’ ил ат-Тарази, Наср ал-Адиб ал-Исбиджаби, Абу Хафс ал-Бараби, Галиб ибн Хатим ал-Кадиал-Исфиджаби, Абу Бакр ат-Тарази, Абу Са‘ид Мика’ ил ибн Ханифаал-Будахкаси.