(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Мақалада орыс тіліне түрлі тарихи себептермен енген түркі төркіндес сөздер, яғни балық және құс атауларында кездесетін түркизмдер қарастырылып, талдау мен сұрыптауға алынған. Орыс тілдері мен түркі тілдерінің қарым-қатынасы өте ерте кезеңнен, біздің дәуіріміздің бірінші ғасырынан басталады. Зерттеушілер бұл қарым-қатынастың даму процесін бірнеше тарихи кезеңдерге бөліп қарастырады. Орыс тілдеріне әртүрлі себептермен ауысқан түркілік элементтердің тамыры тереңде жатыр. Тіпті, кейбір сөздердің орыс тіліне сіңісіп кеткендігі соншалық, оларға апаратын арнайы этимологиялық бағыт болмаса, шын мәнінде түркизм екендігіне көз жеткізу қиын. Сайып келгенде, түркизмдердің орыс тілінің тілдік қорына тигізген әсері өте мол. В этой статье рассматриваются и анализируются тюркские слова, которые вошли в русский язык по различным историческим причинам, то есть тюркизмы в понятиях водных животных и птиц.