(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Мақалада XIX ғасырдың екінші жартысындағы айтыс өлеңдерінің тілдік ерекшеліктері қарастырылады. Әдеби тілдің дамуына айтыс өлендерінің де әсер-ықпалы ұшан теңіз. Сол кезеңдегі атақты айтыскер ақындардың тілінде кездесетін араб, парсы, иран тілдерінен енген көптеген сөздер қазақ тіліне сіңіп, байырғы сөздер қатарына қосылды. Олар қазіргі кезде әдеби тіліміздің қажетін өтеп жүр. Әр ақынның кірме сөздерді шебер қолдану ерекшеліктеріне қарай талданып беріледі. Ақындардың тіліндегі кірме синтаксистік эдиницалардың сипаты, қолданылу шеңбері, функциясы қарастырылады. В статье рассматривается влияние займствованных слов на литературный казахский язык.