(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Мақалада түрік жəне араб империализмінің негізгі күші қарастырылған. Ол араб елдерінің қатынасында соғыстан кейінгі Түркия саясатын, екі негізгі шартты кезеңдерге бөлшектеген. Бірінші кезең 40- жəне 50-жылдарды, екінші кезең 60-70 жылдарды қамтиды. 40-50 жылдар Түркияның сыртқы саяси бағыты үшін проимпериалистік жəне қарсы араб саясаты тəн болды, араб елдерінің көпшілік қатынастарына кернеулік туғызды, əсіресе көрші елдермен. В статье рассматриваются основная сила империализма в Турции и арабских странах и политические аспекты взаимоотно- шений между странами Ближнего Востока. На основании последних исследований составлена основа политического портрета названных стран, а также проведен сравнительный анализ. Ключевые слова: основная сила империализма, внешняя политика Турции, гегемония.