(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
В статье исследуются роль энергетических ресурсов Центральной Азии в межгосударственных отношениях. За последнее десятилетие энергетические ресурсы Центральной Азии превратились в объект острой конкурентной борьбы между крупнейшими странами-потребителями. Более того, исследуемый регион становится одним из внешнеполитических приоритетов для трансатлантического сообщества. Бұл мақалада Орталық Азия мемлекеттерінің энергетикалық ресурстарының мемлекетаралық қатынастардағы орны жəне мемлекетаралық қарым-қатынастарға тигізетін ықпалы талданған. Басты көңіл ірі пайдалы қазбалар қорына бай Орталық Азия аймақтық жəне əлемдік державалардың үлкен назарына ие болғанына, Орталық Азияның посткеңестік мемлекеттерінің билік құрушы элита-сы экономикалық дағдарыстан шығудың стратегиясын құруда өздерінің табиғи байлықтарын сатуға үлкен сенім артқанына бөлінген. Стратегиялық минералды шикізат қорларына(мұнай жəне газ) ие болған бұл аймақ барған сайын аймақтық жəне əлемдік орталық күштердің бəсекелестігіне жəне гео-саяси ойындарға кіруіне де баса назар аудару қажеттілігі негізделген.