(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
Бұл мақалада Ататүрк реформасы: түрік тілінің қалыптасуы кезеңі талданады. Бір елдегі тіл саясатымен сол елдегі ұлтшылдықтың тууы жəне дамуы арасында жақын бір байланыс бар. Ұлтшылдықтың пайда болып жəне құрылымдасуымен байланысты тілдік дау да дами түсіп, белгілі бір тіл саясаты қолданыла бастаған. Сол себепті бір елдегі тіл саясатына қатысты дұрыс пікірталас жүргізу үшін сол елдегі ұлтшылдықтың тарихын ұмытпау керек. Себебі бұл тарихи көрініс, тіл саясатының анықталуында, іске асырылуында, қалыптасуында жəне отандастардың ие болған құқықтарының сыңыры сызылуында бірінші əсер етуші фактор. В данной статье рассматривается период становление турецкого языка, в том числе реформа Ататюрка. Ататюрк, стремящийся вывести Турцию на уровень современной цивилизации, реализовал в стране ряд реформ. Все языки, кроме турецкого, были запрещены. Вся система просвещения базировалась на воспитании духа турецкого национального единства. Эти постулаты были провозглашены в конституции 1924 года.