(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Востоковедения, 2016)
В эпоху информационных обществ роль информации возрастает многократно. Современные СМИ имеют широкий диапазон и спектр действия. Они непосредственно влияют на все стороны жизни социума. В условиях глобализации СМИ из четвертой власти превращается в первую. Современные СМИ не только информируют, но и развлекают и формируют общественное мнение. Интернет создает особую медиа-среду, аналогичную телевидению, радио, печати. Особенности элек- тронных СМИ: своя постоянная аудитория, оперативность (постоянное обновление сайтов, мгновенный доступ к информации), постоянная обратная связь с аудиторией (форумы, опросы, голосова- ния, конференции, гостевые книги). Социальные СМИ активно используются в политической жизни разных стран, как со стороны политиков, так и других субъектов политических действий, в первую очередь, образованной молодежью, знающей хай-тек-технологии. По этому же сценарию разворачивались и события арабской весны – 2011 года. Қазiргi электрондық бақтар жəне 2011-шi араб жазғытұрымы Ақпараттық қоғамдар дəуірінде ақпараттың рөлі едəуір артады. Қазiргi замандағы бұқаралық ақпарат құралдарының (БАҚ) диапазоны мен ықпалының спектрi кең. Олар социум өмiрiнiң барлық тараптарына тiкелей əсер етедi. Ғаламдану жағдайында БАҚ төртiншi өкiметтен бiрiншiге айналды. Қазіргі БАҚ тек мəлімет беріп қоймай, сонымен қатар сауықтырады жəне қоғамдық пікірді қалыптастырады. Интернет теледидарға, радиоға, баспаға ұқсас ерекше медиа-орта түзеді. Электрондық БАҚ ерекшелiктерi: өздерінің тұрақты аудиториясы, жеделділігі (сайттардың үнемі жаңаруы, ақпаратқа лезде қол жеткiзу), аудиториямен үнемі кері байланыс (форумдар, сұраунамалар, дауыс беру, конференция, қонақ кiтаптары). Əлеуметтік БАҚ- тарды əртүрлі елдердің саяси өмірінде саясаткерлер мен саяси əрекеттердің басқа да субъектілері, əсіресе хай-тек технология- ларын меңгерген білімді жастар кеңінен пайдаланады. 2011 жылдағы араб көктемінің оқиғалары осы сценарий бойынша өтті.