ОРТА ҒАСЫРЛЫҚ АРАБ ГЕОГРАФИЯЛЫҚ МӘТІНДЕР МЕН КАРТАЛАР (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2024)
Ғасырлар бойы ғалымдардың географиялық және географиялық карталарға арналған арабтардың ортағасырлық дереккөздерге деген қызығушылықтары төмендеген жоқ. Бұл, бір жағынан, араб-мұсылман өркениетінің ішкі және сыртқы әлем туралы идеяларды дамытуға қосқан маңызды үлесімен және әртүрлі халықтардың тарихын бір дәрежеде қалпына келтіру немесе жаңарту ниетімен байланысты екені анық. басқасы араб тілді географтардың ғылыми қызығушылықтарымен айналысады, екінші жағынан. Мақала авторлары тарихи география дамуының әртүрлі кезеңдерінің академиялық дәстүрлерінде айқын көрініс тапқан кейбір тенденцияларды анықтай отырып, Батыс шығыстанушыларының сипаттаулары мен жарияланымдарының арқасында зерттеуге қолжетімді еуропалық қоймаларда сақталған дереккөздерді зерттеді.19 ғасыр ғалымдарының қызығушылығы ең алдымен зерттеудің негізгі және маңызды нысаны болып саналатын ортағасырлық мәтіндерге бағытталды, ал олардың шынайылығын анықтау олардың мазмұнын сыни тұрғыдан талдаудың басты міндеті ретінде қабылданды. Карталарға келетін болсақ, соңғы онжылдықтарда ғана бұл бейнелеу жанрының тарихи-мәдени контекстін ғалымдар өзінің барлық толықтығымен және функционалдығымен түсіндіре бастады және оқырмандарды атластар, кітаптар және энциклопедиялар түрінде басып шығара бастады. қайта бағаланған мәдени дәстүрге енеді.Мақаланың мақсаты – еуропалық шығыстанудағы географиялық арабтілді дереккөздерді түсіндірудегі әртүрлі көзқарастардың ерекшеліктерін анықтау. Ол үшін Лейден және Бодлиан кітапханасы жобаларында қолға алынған дереккөздердің сыни басылымдары зерттеліп, тарихи және салыстырмалы талдау әдістері арқылы олардың сипаттамалары анықталды. Ортағасырлық ислам карталарын мәдени және пәнаралық қайта бағалауға негізінен филологиялық мәтіндік жұмыстан бастап, тарихи географияны түсіну дамуының жалпы динамикасы атап өтілді.Түйін сөздер: тарихи география, ортағасырлық дереккөздер, араб карталары, Лейден жинақтары, Бодлиан басылымдары