ҚАЗАҚ ЖӘНЕ ҚЫТАЙ ХАЛЫҚТАРЫНЫҢ ДӘСТҮРЛІ МӘДЕНИЕТІНЕ САЛҒАСТЫРМАЛЫ ТАЛДАУ: ҰЛТТЫҚ САЛТ-ДӘСТҮР, ҚҰНДЫЛЫҚТАР МЕН МӘДЕНИ ЕРЕКШЕЛІКТЕР НЕГІЗІНДЕ (Journal of Oriental Studies, 2024)
Бұл мақалада қазақ және қытай халықтарының дәстүрлері, құндылықтары мен мәдени ерекшеліктерін салыстыруға бағытталған өзара әрекеттестікке мәдени талдау жасалған. Тақырыптың өзектілігі Қазақстан мен Қытайдың қазіргі заманғы саяси, экономикалық және әлеуметтік-мәдени өзара әрекеттесуімен, сондай-ақ тиімді халықаралық өзара әрекеттесу үшін мәдени контексттің сипаттамаларын түсіну қажеттілігімен түсіндіріледі.Зерттеу екі қоғамның мәдени аспектілерінің, соның ішінде тарихы, діні, әдет-ғұрпы, тілдік ерекшеліктері мен көркемдік өрнектерінің ұқсастықтары мен айырмашылықтарын анықтау және талдауды мақсат етеді. Нәтижелер халықаралық ынтымақтастық пен түсіністікті нығайтуға ықпал ете отырып, Қазақстан мен Қытайдың мәдени ерекшеліктерін жан-жақты түсінуге мүмкіндік береді.Жұмыстың практикалық маңыздылығы осы халықтар арасындағы тереңірек өзара түсіністікке ықпал ететін мәдени бағдарламалардың негізін жасауда жатыр.Әдістеме тарихи дереккөздерді талдауды, социологиялық зерттеулерді, антропологиялық талдауды және тілдер мен көркем мәдениетті кешенді зерттеуді қамтиды. Маңызды әдіс – салыстырмалы талдау, әрбір мәдениеттің ортақ белгілері мен ерекшеліктерін көрсету.Зерттеу нәтижелері қазақ және қытай халықтарының мәдени өзара әрекеттесуінің негізгі аспектілерін ашады, сонымен қатар мәдени айырмашылықтарды құрметтеудің маңыздылығын көрсетеді. Деректерді талдау мәдени факторлардың әртүрлі салалардағы, соның ішінде экономика, саясат және әлеуметтік қатынастардағы өзара әрекеттесуіне әсері туралы қорытынды жасауға мүмкіндік береді.Зерттеу қазақ және қытай халықтарының өзара қарым-қатынасына терең талдау жасай отырып, мәдениеттану саласына елеулі үлес қосады.Алынған нәтижелер дипломатиялық қатынастар мен халықаралық ынтымақтастықты нығайтуға көмектесетін мәдени бағдарламаларды әзірлеу үшін пайдаланылуы мүмкін. Оның мәдени түсіністік басты рөл атқаратын іскерлік әлем үшін де практикалық салдары бар.Кілт сөздер: мәдениеттану, Қазақстан, Қытай, дәстүрлер, құндылықтар.