ӘБУ НАСЫР ӘЛ-ФАРАБИДІҢ «РИСАЛА ФИ-С СИАСА» ТРАКТАТЫНЫҢ ҚОЛЖАЗБАЛАРЫНА ҒЫЛЫМИ СИПАТТАМА (Journal of Oriental Studies, 2022)
Мақалада ойшыл, ғалым Әбу Насыр әл-Фарабидің (260-339 һижри/870-950 милади) ғылымға«Рисала фи-с Сиаса» (السیاسة في رسالة/ (Саясат жайлы трактат/ атымен танылған еңбегініңқолжазбаларына ғылыми сипаттама беріледі. Трактаттың әлем кітапханалары мен қолжазбақорларында түрлі атаумен сақталған нұсқаларының табылуы, жиналуы, көшірушілері менкөшірілген мерзімдері көрсетіледі.Трактаттың қазіргі ғылымға сай ең алғашқы басылым нұсқасы ХХ ғасырдың басында Бейрутқаласында жарыққа шыға бастаған «Әл-Машриқ» (Al-MACHRIQ "المشرق ("журналының екінөмірінде (1901 ж. No 14, 15) жарық көрді. Қолжазбаны өңдеп, жариялаған аталған басылымныңсол кездегі бас редакторы ғалым Луис Шейхо (Luis Cheikho, 1859-1927).Мақаланы жазу барысында Шығыс кітапханасы (Бейрут), Biblioteca Apostolica Vaticana(Ватикан), Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Ayasofya, Süleymaniye Kütüphanesi (Түркия)материалдары мен ЕАР Ұлттық кітапханасы (Egyptian National Library Dar al-Kutub al-Misriya) жәнеАраб қолжазбалары институты дерекқорлары (The Institute of Arabic Manuscripts, Egypt)пайдаланылды.Ғылыми мақалада соңғы жылдары Отандық фарабитану ғылымындағы түбегейлі өзгерістернегізге алынып (әл-Фараби мұрасын зерттеп-зерделеудің соны бағыттарын қалыптастыру, ғалымшығармаларының қолжазбаларын анықтау, жинау, еңбектерін түпнұсқадан тікелей аударыпжариялау, шығармаларындағы ғылыми терминдерді анықтау, ғалым тұжырымдарын жаңашадәйектеу т.б.), тарихи-салыстыру, тарихи-типологиялық, хронологиялық, герменевтикалық,деректанулық, мәтінтанулық бағыттағы зерттеу әдістері қолданылды.Түйін сөздер: Әл-Фараби мұрасы, қолжазба, ғылыми сипаттама, мұрағат, деректану.