Өмер Сейфеттиннің әңгімелеріндегі үстеулерге құрылымды зерттеу жүргізу (Journal of Oriental Studies, 2020)
Өз байлығымыздың барлық мүмкіндіктерін шексіз ұсынатын түрік тілі бізге тереңдікке зерттеу жүргізген кезде сан алуан есіктерді ашады, зерттеушілерді әрбір жұмысында өзінің мінсіз құрылымымен таң қалдырады. Тілге қатысты жасалған барлық зерттеулер және әр түрлі тақырыптар бойынша жасалған барлық тұжырымдар басқа пәндердегідей тіл білімінде де нүкте қоюға мүмкіндік бермеді; Қызығушылық сезімін күшейте отырып, ол бүгінгі күнге дейін жасалған лингвистика жұмыстарына негіз болды. Біздің мақалада Өмер Сейфеттиннің әңгімелерінен таңдалған сөйлемдердегі сөздер түрлері анықталып, түрік тілінде кеңінен қолданылатын құрылымдық тұрғыдан қарастырылды, өйткені әр сөз түрін бағалау біздің тақырып аясын кеңейте түседі. Осындай құнды шығармалар жазылып, жасалынған кезде жазба шығармаларда ерекше туындылар шығарған қоғам қайраткерлері, жазушылар мен ақындардың тіл мен шебер лексиканы қолдануы ортаға шығып көркем жазудың өркендеуіне өз үлесін қосуы одан да жоғары дәрежеге көтеріледі. Біздің мақсатымыз – түрік жазба әдебиетінің ең үздіктер қатарынан орын алған қайраткеріміз – түрік жазушысы Өмер Сейфеттиннің жазба тілді қолдану шеберлігін көрсету және түрік әдебиетін түрік мемлекеттері мен әлемге жариялап таныту. Түйін сөздер: түрік тілі, әңгіме, Өмер Сейфеттин, лингвистика, үстеу.