Үндістанның ұлттық дәстүріндегі әйелдің жағдайы (Journal of Oriental Studies, 2020)
Бұл мақалада дәстүр мен қазіргі тілдің үнді ұлтының да, үнді әйелінің де «мәнін» алуға ұмтылған басым идиоманың қалай болғандығы қарастырылады. Бұл дискурстың маңыздылығы осы жан-жақты және гегемониялық идиоманың тікелей емес дерек ретінде қабылданғанын түсіну үшін сыни зерттеуді талап етеді. Үндістан жиі дәстүрлер мен заманауи өмір сүретін контраст елі ретінде қарастырылады – онда дәстүр мен қазіргі заман бірге өмір сүреді – мұнда үнді әйелдері жиі бірге өмір сүрудің символы ретінде көрсетіледі. Мақалада осы қарапайым сипаттамаға негізделген күрделі процестерді зерттеуге тырысамыз. Біз бірінші кезекте: Үндістанның гендерлік тұрғысынан қазіргі заманғы туралы неғұрлым тарихи баяндама ұсыну арқылы, жаңғырту құрылымының теориялық орталығын құрайтын көпшілік-жеке алшақтықты феминистік сынауды ұсыну жолымен және мемлекеттің, мемлекеттің даму және мәдениет саласындағы саясатындағы гендерлік аспектілердің орталықсыздығына назар аудару жолымен, сондай-ақ қазіргі жаһандану дәуіріндегі оның жақындағы ілгерілеулерін көрсете отырып жазуға тырыстық. Әр түрлі ғылыми зерттеу әдістерін қолдана отырып, біз осы мақалада жоғарыда аталған мәселелерді қарастыруға тырыстық. Түйін сөздер: Үндістан, қазіргі заман, үнді әйелдері, ұлттық дәстүр, жыныс.