Қытай, Иран және Түркия: Орталық Азиядағы жаңа акторлар (Journal of Oriental Studies, 2020)
Кеңес Одағының ыдырауы Орталық Азияда стратегиялық вакуумның пайда болуына алып келді, бұл аймақтың экономикалық, саяси әлеуеті мен қауіпсіздігіне бақылау мен ықпалды кеңейту мақсатында жаңа ойыншылардың «үлкен ойынға» қосылуына мүмкіндік берді. Қытай, Иран және Түркия елдері этникалық құрамы сан қырлы, ең маңызды ойыншылар болды. Бұл зерттеудің мақсаты – Иранның, Түркияның және Иранның Орталық Азиядағы рөлін түсіну, сонымен бірге бұл елдер Кеңес Одағы ыдырағаннан кейін аймақтағы мақсаттарын жүзеге асырып, аймақтағы өз ықпалын күшейтуге тырысады. Бұл өз кезегінде Орталық Азия аймағында экономикалық және саяси және қауіпсіз аймақтың әлеуетін басқаруды және әсерін кеңейту мақсатында Ұлы ойынға қосылған жаңа ойыншылардың бәсекелес алаңына айналған жаңа стратегиялық кеңістіктің пайда болуына жол ашты. Осы зерттеудің нәтижелері Қытайдың экономикаға енуі Американың Орталық Азиядағы ықпалының төмендеуіне, сондай-ақ 2006 жылы Өзбекстандағы америкалық базаның жабылуына және Шанхай ұйымының 2006 жылғы маусымдағы Орталық Азиядағы америкалық базаларды жабу туралы ресми үндеуін көрсеткенін көрсетті. «Иранның мүдделері қатынастарды қолдауға бағытталған. Орталық Азия елдерімен тиімді саясат, ол сауда мен инвестицияның ұзақ мерзімді кеңеюін қамтамасыз етеді және Иранның халықаралық оқшаулану мен АҚШ-тың блокадасынан шығуына көмектеседі». Анкара Түркияны мұнай мен газ құбырына айналдыруға тырысады. Орталық Азия мен Таяу Шығыстан Еуропаға дейін Набукко Түркиядан Батыс Еуропаға 5,6 миллиард долларлық құны 3,600 шақырымдық құбыр салу осы стратегияны іске асырудың маңызды құралдарының бірі болып табылады. Түйін сөздер: Орталық Азия, стратегиялық вакуум, стратегиялық аймақ, инвестиция, халықаралық экономика, аймақтық саясат.