Этникалық бірлік пен Қазақстан үкіметінің келісім күші және азиялық құндылықтар (Journal of Oriental Studies, 2019)
Аңдатпа. Ав тор ұлт тық фи ло со фияны жә не Пре зи дент Нaзaрбaев тың ұлт тық сaясaтын қaрaп шы ғып, Қaзaқстaн хaлқы Ассaмб леясы тө ңі ре гін де хaлық тың бір лі гін жә не қaтaр өмір сүр уін  aтaп өт ті. Осы мaқсaтқa же ту үшін тaлдaудың не гіз гі де рек те рі ре тін де Қaзaқстaнның мем лекет тік сaйт тaры жә не Ұлт тық Ассaмб лея ның есеп те рі қолдaныл ды. Бұл тaқы рып тық зерт теу дің мaңыз ды лы ғы: біз ге Нaзaрбaев тың бaсқaру фи ло со фиясы ның (ұлт тық фи ло со фия) 30 жыл бойы Қaзaқстaнның ұлт тық дaмуынa қaндaй прaктикaлық әсер ет ке нін aнықтaуғa жә не бaғaлaуғa мүмкін дік бе ре ді. Бұдaн бaсқa, Қaзaқстaн Үкі ме ті нің ұлт тық бір лік пен ке лі сім ге ке лу мaқсaтындa күш сaлуы мен ұлт тық сaясaт, ұлт тық фи ло со фиядaғы aзия лық эле ме нт те рі ұқсaс жaғдaйлaрдa бaсқa ел дер үшін нaқты кө мек болa aлaды. Осы зерт теу aрқы лы Қaзaқстaн Үкі ме ті нің әр түр лі хaлықтaр aрaсындaғы бір лік пен ке лі сім ге келуіне зер сaлғaнды ғын кө ріп, aтaп aйт қaндa, ұлт тық сaясaт жө нін де гі тaбыс ты ноу-хaулaрды (aзия лық құн ды лықтaры) былaйшa жинaқтaй aлaмыз:  1) Пре зи дент Нaзaрбaев тың тұрaқты ұлт тық фи ло со фиясы жә не кө пэт никaлық топтaрдың қaтaр өмір сү ру сaясaтын жү зе ге aсы ру; 2) Қaзaқстaн хaлқы Асaмб леясы aрқы лы ұлт тық сaясaтты іс ке aсы ру; 3) эт никaлық әр түр лі лік ті жә не ол үшін құ қық тық жә не инс ти ту ци онaлдық ке піл дік тер ді құр мет теу; 4) ұлт тық мә де ниет жә не ұлт тың тіл сaясaты. Тү йін  сөз дер: Қaзaқстaн хaлқы Ассaмб леясы, бір лік пен ке лі сім, ұлт тық сaясaт, aзия лық құнды лықтaр.