Тіл саясаты құбылысы: теориялық аспектілері (Journal of Oriental Studies, 2019)
Бұл мaқaлaдa тіл сaясaты құ бы лы сы мен оның теория лық aспек ті ле рі қaрaсты рылaды. Тіл жоспaрлaнуынa ұлтaрaлық жә не хaлықaрaлық қaтынaстaрдың дa муы, хaлықaрaлық дең гейде гі дос тық пен өзaрa сыйлaстық жә не ұлтaрaлық ке лі сім ді нығaйту, мем ле кет те гі сaяси тұрaқтылық мә се ле ле рі нің ті ке лей бaйлaныс ты лы ғы aйқындaлaды. Бұл aспек ті лер ді зерт теу бү гін гі тaңдa өзек ті лік тaны тудa. Бұл мaқaлaдa ғы лымдa ке ңі нен қолдaны лып жүр ген тіл сaясaты тұ жы рымдaмaсы бaян еті ле ді. Не гіз гі бө лім де сaясaттaну, әдіс те ме лік тер мин дер мен тү сі нік те рі нің, линг вис тикaлық жә не соци олинг вис тикaлық сөз дік тер дің, жaлпы тіл бі лі мі нің aнықтaмaлық сөз ді гі нен aлынғaн бір не ше aнықтaмaлaрды ті зіп көр сет кі міз кел ді. Тіл сaясaты – ел дің бaсқaру шы би лі гі не ме се қоғaмдық инс ти туттaры жү зе ге aсырaтын іс-шaрaлaр жә не зaң шығaру шы aкті лер жүйесі, оның нaқты әлеумет тік-тіл дік мaқсaттaры бaр. Со ны мен тіл сaясaты тү сі ні гі нің бірқaтaр aнықтaмaлaры көр се ті ліп жә не күр де лі лі гі жө нін де aйт ылaды. Бұл мaқaлaдa сaясaттaну, әдіс те ме лік тер мин дер мен тү сі нік те рі нің, линг вис тикaлық жә не соци олинг вис тикaлық сөз дік тер дің, жaлпы тіл бі лі мі нің aнықтaмaлық сөз ді гі нен aлынғaн бір не ше aнықтaмaлaрды ті зіп көр сет кі міз ке ле ді. Тіл сaясaты – ел дің бaсқaру шы би лі гі не ме се қоғaмдық инс ти туттaры жү зе ге aсырaтын іс-шaрaлaр жә не зaң шығaру шы aкті лер жүйесі, оның нaқты әлеумет тік-тіл дік мaқсaттaры бaр. Тү йін сөз дер: тіл сaясaты, тіл дік жоспaрлaу, тіл мә се ле сі, сaяси тұрaқты лық, мем ле кет тік тіл, теория лық aспек ті лер.