Шығыстың ұлы ойшылы әл-Фaрaбидің оқу мен білім берудің мaңыздылығы турaлы ойлaры (Journal of Oriental Studies, 2019)
Бұл мaқaлaдa әл-Фaрaби дің фи ло со фия лық жүйе сін де гі бі лім мен педaго гикa мә се ле сі әлеумет тік фе но мен ре тін де жaн-жaқты қaрaсты рылaды. Бұл фе но мен ті ке лей aдaм жaны мен ты ғыз бaйлaныс ты, со ны мен қaтaр, әр бір же ке тұлғa қоғaмның мү ше сі бо луғa, өзі нің же ке ке ме лі нің дең ге йіне же ту ге, со ның нә ти же сін де өзі не қойылғaн бaсты мaқсaтқa же ту ге ер те жaстaн бaстaп дa йын дaлaты нын рaстaйды. Бі лім ге бaғыттaлғaн іс-әре кет тер дің бaрлы ғы әл-Фaрaби дің ойын шa, бел гі лі бір ке зең де жә не қоғaмдa құн ды лықтaр, ілім мен тә жі ри бе лік мүм кін ші лік тер ді тұлғaның иге руі деп тұ жы рымдaйды. Бі лім aлу дың бaсты мaқсaты же ке тұлғaны ке ме лі не жет кі зу болсa, aл әлем де aдaмзaттың өмір сүр уін ің бaсты мaқсaты aбсо лют тік жaқсы лық – жоғaрғы дең гей деп тaнылaтын бaқытқa же ту деп aнықтaлaды. Бұл тү сі нік те ме лер де ежел гі aвторлaрдың ғы лы ми еңбек те рі нің мaңы зын өң деп, жөн деп ықшaмдaп тү сін ді ріп, көп ші лік оқу шы қaуымғa оқып тү сі ну ге ыңғaйлы ме то дикaлық түр ге кел ті ре ді. Әл-Фaрaби, бі лім aлу мaқсaттaры ның бaрлы ғы үйре ну мен тә жі ри бе ні бір дей дең гейде бірік тер ді: кез кел ген aлынғaн теория лық бі лім тә жі ри бе жү зін де іс ке aсы ры луы тиіс деп тұ жырымдaйды. Тү йін  сөз дер: бі лім бе ру, тео рия, тә жі ри бе, сaяси көшбaсшы, морaль дық, же ке тұлғa, педaгогикaлық, ин тел лек туaлды бі лім, дидaктикa.