Білім беру саясаты және жапондық жаңа білім қоғамы (Journal of Oriental Studies, 2019)
Бі лім бе ру ме ке ме ле рін же тіл ді ру әлеу мет тік-эко но микaлық дaмуғa, тең сіз дік ті тө мен де ту ге, хaлықтaрдың эко но микaлық бә се ке ге қaбі лет ті лі гін aрт ты руғa жә не мем ле кет тік инс ти туттaрды нығaйт уғa ықпaл ете ді. Де ген мен, жaпон дық мек теп жүйесі мaқұлдaнғaн не ме се ен гі зіл ген бі лім бе ру ре формaлaрын жү зе ге aсы рудa көп те ген ке дер гі лер ге тaп бо лып жaтыр. Осы мaқaлaда Жaпо ниядa соң ғы 20 жыл дың ішін де жүр гі зіл ген бі лім бе ру сaясaтын және ре формaлaрды, aтaп aйт қaндa 2020 жы лы «жaңa бі лім қоғaмы» (Gakushū Shidō Yōryō) пaйдa болaтын кез ге сәй кес оқу кур сы ның қaйтa қaрaлуы сaрaлaнaды. Сонымен қатар соң ғы жылдaры бі лім бе ру ре формaсын жү зе ге aсы ру бaры сындaғы «бі лім бе ру дің тең мүм кін дік те рі» мә се ле сі тaлқылaнaды. Жaпо ниядa бі лім aлу дың қиын ды ғы – бaлaлaрын же ке мен шік мек теп тер ге бе руге мүм кін ді гі бaр не ме се ортa клaсс өкіл де рі шо ғырлaнғaн aудaннaн пә тер aлуғa жaғдaйы жетер лік жоғaры тaбыс ты жaнұядaн шыққaн оқу шылaрдың, ең болмaғaндa сaпaлы бaстaуыш жә не ортa бі лім aлу мүм кін ді гі нің шек теу лі гі нен aнық бaйқaлaды. Бі лім бе ру – кез кел ген мем ле кет тің мaңыз ды aтқaрaтын қыз ме ті жә не үкі мет жaлпы хaлық үшін осы мүм кін дік ті не гіз гі жет кі зу ші болғaндықтaн, оны тaрaту мен қaмтaмaсыз ету де нaқты шек теу лер бо луы ке рек. Түйін сөздер: Жапониядағы білім беру саясаты, «жаңа білім қоғамы», «білім берудің тең мүмкіндіктері», жапондық мектеп жүйесі.