«бір бел деу, бір жол» бaстaмaсы жә не Қaзaқстaн мен ҚХр aрaсындaғы ин вес ти циялық ын тымaқтaстық тың қaзір гі бaғыттaры (Journal of Oriental Studies, 2019)
Қытaйдың «Бір бел деу, бір жол» хaлықaрaлық ини циaтивaсы өзaрa тиім ді жә не тaбыс ты дaму ды көз дейт ін хaлықaрaлық ын тымaқтaстық тың жaңa жaһaндық мехa низмі бо лып тaбылaды. Осы бaстaмaғa Қытaймен ын тымaқтaстық турaлы құжaттaрғa қол қойғaн 150ге жуық ел жә не 30дaн aстaм хaлықaрaлық ұйымдaр қaтысaды. Ұсы нылғaн мaқaлaдa «Бір бел деу, бір жол» тұ жырымдaмaсы ның бaсты мә ні мен пaйдa бо луы, мaзмұ ны мен іс ке aсы ры луы, Қытaй мен Қaзaқстaн aрaсындaғы осы бaстaмa aясындaғы ын тымaқтaстық мә се ле ле рі тaлқылaнaды. Ел дер aрaсындaғы ин вес ти циялық ын тымaқтaстық тың aғымдaғы бaғыттaрын aйқындaу мaқсaтындa 2018 жы лы Астaнaдa өт кен «Бір бел деу, бір жол бaстaмaсы ның» 5 жыл ды ғынa aрнaлғaн ҚaзaқстaнҚытaй биз несфо ру мы ның нә ти же ле рі не ерек ше нaзaр aудaрыл ды. Қо ры тын дылaй ке ле, Қaзaқстaнның осы бaстaмaғa қaты судaғы болaшaғынa қaтыс ты aвторлaр ке ле сі тү йін жaсaды: Қaзaқстaн өзі нің тиім ді геогрaфия лық орнaлaсуынa бaйлaныс ты үл кен пaйдa кө ре ді, өйт ке ні ол Жaңa Жі бек жолы ның же рін де орнaлaсқaндықтaн сaудaғa тaрты лудa, инфрaқұ ры лым жә не өнер кә сіп дaмуынa қолaйлы мүм кін дік тер ту дырaды. тү йін сөз дер: «Бір бел деу, бір жол» бaстaмaсы, Жaңa Жі бек жо лы, Те ңіз Жі бек жо лы, Қaзaқстaн, ын тымaқтaстық бaғыттaры, ин вес ти циялaр, фо рум.