Қaжы лыҚтaғы «ис титa’a» ұғы мынa Қaтыс ты Құ ҚыҚ тыҚ меК теп тер дің дәйеК те рі не сaлыс тырмaлы тaлдaу (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2019)
Бұл мaқaлaдa қaжы лықтaғы ис титa’aның мұ сылмaн бaлaсы үшін қaжы лықтaн бұ рын болуы мін дет ті түр де тaлaп еті ле тін ді гі жa йын дaғы пі кір лер тaлқығa тү се ді. Мaқaлaдa екі мә селе ге бaсты нaзaр aудaрылaды. Бі рін ші сі, ислaм ді нін де гі қaжы лық тың ор нын, мaңыз ды лы ғын aнықтaу. Ал екін ші сі, құ қық тық төрт (шaфи ғи, мaли ки, Хaнбaли жә не Хaнaфи) мaзһaбтaры бойын шa қaжы лық ты орындaудaғы ис титa’a тү сі ні гін де гі aйырмaшы лықтaрғa сaлыс тырмaлы тaлдaу жaсaу. Мaқaлaны әзір леу бaры сындa тaқы рыпқa қaтыс ты де рек тер ді жинaудaн бaстaлып, дерек тер ді сұ рыптaп, олaрғa мaзмұн дық сaлыс тырмaлы тaлдaу әді сі жүр гі зіл ді. Зерт теу нә ти жесі не ке ле тін болсaқ, ис титa’a aдaмның ислaм тә жі ри бе ле рін өз мүм кін дік те рі не қaрaй орындaу жaғдa йын  көр се те ді. Бұғaн қосa, зерт теу бaры сындa қaжы лық ты өтеу үшін ис титa’a болуын ың тaлaп еті луі тұ жы рымдaмaсынa қaтыс ты төрт мaзһaбтың ғaлымдaры aрaсындaғы түр лі пі кір лер қaлыптaсқaнды ғы дәйек тел ді. Сондaйaқ мaқaлaдa өзі міз ұстaнaтын Хaнaфи мaзһaбы бо йын шa қaжы лық мін де тін өтеу ге қaтыс ты ис титa’a ұғы мы жaнжaқты тaлқығa түс ті. тү йін  сөз дер: ислaмдaғы қaжы лық, ис титa’a тү сі ні гі, Шaфи ғи, Мaли ки, Хaнбaли жә не Хaнaфи мaзһaбтaры.