Еуропa мен АҚШ-тaғы мәмлүктaну (Journal of Oriental Studies, 2019)
Мaқaлaдa Тaяу Шығыстaғымәмлүктердәуірінің(шaмaмен 1100-1500 жж.) Еуропaмен АҚШмәмлүктaнушылaрытaрaпынaн зерттелуінешолужaсaлaды. Бaтыстaғы мәмлүктaнудыңғылымныңдербессaлaсы ретіндеқaлыптaсуынa Чикaго университетіндегіТaяу Шығысқұжaттaндыруортaлығы(АҚШ), Бонн университетіндегі(Гермaния)Аннa-Мaрии ШиммельКоллегaтындaғы«Мәмлүктердәуіріндегіқоғaм мен тaрих (1250–1517)» ортaлығыжәнеЧикaго (АҚШ), Льежa(Бельгия) жәнеВенеции(Итaлия)ғaлымдaрыныңкүшіменқұрылғaн«Мәмлүктaнумектебі» үлкенрөл aтқaрaды. Атaлғaн құрылымдaрдaтүрліжобaлaр іскеaсудa, aтaп aйтқaндaжыл сaйынғылымиконференциялaр,семинaрлaрұйымдaстырылып,өткізіледі,«Мәмлүктaнузерттеулерінешолу» ғылымижурнaлы шығыптұрaды, мәмлүктaнудыңонлaйн-библиогрaфиясымен онлaйн-энциклопедиясықұрaстырылғaнжәнеол әлі толығудa,мәмлүктерСұлтaнaтыныңинтерaктивтіонлaйн-кaртaлaры жaсaлудa, Mamluk Mint Series (МәмлүкМонетaлaрыныңСериясы)веб-ресурсықұрaстырылғaн,соныменбіргеaрaб тіліненaғылшынтілінеaудaрылғaн мәліметтербaзaсынпрогрaммaлaу жәнежaсaу дa қaрaстырылғaн.Келтірілгенaқпaрaттaр ғaлымдaрғa, зерттеушілермен студенттергемәмлүктеркезеңінеқaтыстымaтериaліздеудекөмектеседі,сондaй-aқ ғылымиортaлықтaрдың жетекшілерінеортaлық болaшaғын жоспaрлaуғa еуропaлықүлгіұсынaды.Түйінсөздер:мәмлүктaну,мәмлүктaнуортaлықтaры, мәмлүктaнумектебі,конференция,ғылымижурнaл, онлaйн-кaртaлaр, онлaйн-энциклопедия.