ИРЛАНДСКАЯ МОДЕЛЬ РЕЛИГИОЗНОГО ОБРАЗОВАНИЯ В НАЧАЛЬНОЙ ШКОЛЕ: ПОИСКИ ТОЛЕРАНТНОСТИ В (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2018)
Бұл мақалада бастауыш мектеп деңгейіндегі ирландиялық білім беру жүйесі, оныңконституциялық негіздері, заңдары зерттеліп, мұсылман отбасыларынан шыққан балалардыңдіни бостандыққа қалай әсер ететініне нақты назар аударылады. Жұмыс 3260 / GF4 «Өзгеретінәлемдегі діни білім: инновациялық Қазақстан және ойлайтын ұлт» атты ғылыми жобаныңшеңберінде талданып, оның міндеттерінің бірі діни білім беру жүйесін қалыптастыруда шетелдіктәжірибені зерделеу болып табылады.Мақала Ирландиядағы діни білімге қатысты дереккөздер мен бірқатар құжаттарды зерттеунәтижелеріне және ирландиялық қоғамның басқа діндерге төзімділік мәселесіне негізделген.Ирландияның көптеген қалаларында тек бір немесе екі ұлттық мектеп бар, олар көбінекатоликтік болып келеді және интеграцияланған оқу бағдарламасына сәйкес әрекет етеді. Бұлдіни азшылық өкілдерінің, соның ішінде мұсылмандардың немесе діни сеніммен айналысатынадамдардың өкілдері, өз аудандарындағы конфессиялық мектепке баруға мәжбүр болған кезде,ар-ождан бостандығы мәселесіне алып келеді.Осындай жағдайда, сыныптастардағы діни іс-әрекеттердің басқа оқушыларға, мұғалімдергенемесе тұтастай алғанда мектеп жүйесіне негізсіз қиындықтарды білдірмеуі керек шешімдердіңнегізі ретінде «ақылға қонымды ымыраға» заңды доктринасын пайдалану ұсынылады. Мақалададемократия дәрежесі және Еуропа елдерінің бірінде мектеп жүйесінде белгілі бір шектеулер барекендігі туралы және «мұнда және онда» жағдайларды салыстыру материалы берілген.