ИСЛАМ И ЗАПАДНАЯ ЕВРОПА В ПОТОКЕ НОВЕЙШЕГО ВРЕМЕНИ На (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2018)
Бүгінгі таңда ислам Батыс Еуропаның өмірінің ажырамас бөлігі болып көрінеді. Ұлыбритания, Франция, Германия және Еуропалық Одақтың басқа да елдерінің азаматтары өздерін мұсылмандар деп санайды. Алайда бұл жағдай бірден қалыптаспаған. Жарты ғасыр бойы, бұрынғы отарлардан гүлденген митрополияға келген мұсылмандар бейімделуге және өзгеруге мәжбүр болды.Бұл мақалада осы кезеңде орын алған демографиялық, саяси және әлеуметтік-мәдени өзгерістерді және олар жүргізген нәтижелерді қарастырады. Егер мигранттардың біріншіұрпағы үшін маңыздысы жаңа аумақта тұрақтылыққа ие болу болса, онда бүгінгі күні мұсылманмигранттарының үшінші және төртінші буыны ата-аналары өз уақытында әрекет ететін басқа дақұқықтар мен құндылықтарды қорғауға тура келеді.