ЖАПОНИЯДА АУДАРМАНЫҢ ҚАЛЫПТАСУ ТАРИХЫ МЕН ДАМУ КЕЗЕҢДЕРІ (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2016)
Бұл мақалада Жапониядағы аударманың қалыптасу тарихы мен даму кезеңдері қарастырылады. Аударма тарихы мемлекеттің тарихымен тығыз байланысты. Жапонияда аударманың дамуына Қытай мен Еуропаның ықпалы күшті болды. Бұл жапон тіліне, мәдениетіне де өзінің әсерін тигізді. Ал ХХ ғ. Жапонияда аударманың дамуы елдің даму бағыты және деңгейімен, басқа мемлекеттермен қарым-қатынасымен байланысты болды.  Аударма мен аудармашылардың да түрлері қалыптасты.
Keywords: аударма тарихы; Жапония; Қытай; Батыс; аудармашы; аударма түрлері.