XVII ғасырдағы орыс – қытай қатынастарының тарихнамасы (Journal of Oriental Studies, 2016)
Мақалада XVII ғасырдағы орыс – қытай қатынастарына тарихнамалық шолу жасалған. Ресей – қытай қатынастары әлемдік тарихтың дамуының әр кезеңінде де өзекті болып келді. Бұл қатынастар тарихи дамуға, халықаралық қатынастарға және өркениеттік дамудың өзіндік  факторы болып табылады.XVII – XVIII ғғ. Ресей мен Қытай арасында сауда – экономикалық, мәдение қатынастар орнатыла бастады. Екі мемлекет арасындағы өз – ара қатынастар ғасырлар бойы өзіндік ерекшеліктермен және ішкі логикалық  бағытта бағынышты дамып отыр.
Keywords: Ресей; Қытай; орыс –қытай қатынастары; тарихнама; экономикалық қатынастар