Әбу Мансур әл-Матуридидің «Китаб әт- Тәуилат » атты Құран тәпсірі (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2016)
Әбу Мансур әл- Матуриди – исламның сунниттік бағытындағы матуридилік кәләм мектебініңнегізін қалап, ислам ғылымдарының да-муына сүбелі үлес қосты. Оның ең елеулі де, қомақтыеңбегі ислам дінінің ең басты қайнаркөзі – Құран Кәрімге жасаған тәпсірі  болып табылады. Ол аталмыш еңбегінде өз дәуірінде болған, тіпті бүгінге дейінжалғасын тапқан,  дұрыс пайымдалмағанжағдайда мұсылмандардың ауызбіршілігі мен татулығына  сызат түсіретін сенімге және діннің өзгеде тармақ мәселелеріне қатысты түйіткілді  мәселелерді Құран аяттарын талдай отырып шешугетырысты. Осылайша Матуриди саналы ғұмырында Құранды дұрыс түсініп, дұрыс пайымдау әрі өзгелерге түсіндіру мақсатында талмай еңбек етті. Нәтижеде оның Китаб әтТәуилат аттыеңбегі өзінен кейінгі дираят тәпсірлеріне соны үлгі болып, ғасырлар өтсе  де құндылығынжоғалтпайтын ислам дінінің ойсана тарихындағы  ең елеулі еңбектердің біріне айналды.
Keywords: Тәпсір; «тәуил»; Құран ілімі; тәпсір ілімі; «риуаят» тәпсірі; «дираят » тәпсірі; кәләм ілімі