Жапон тіліндегі омоним сөздердің классификациясы (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2016)
Омонимдерді әрі теориялық, әрі практикалық тұрғыдан зерттеудің мәні зор. Омонимдерді  практикалық зерттеу әсіресе сөздік жасағанда басты рөл атқарады. Орыс тіл білімінің көрнекті уәкілдері В.В. Виноградов, Е.М. Галкина-Федорук т.б. бұл мәселеге айрықша назараудару қажет деп есептейді. Қазіргі орыс әдеби тілінің үш томдық сөздігін құрастыру туралынұсқауларда омонимдерді ажырату үшін сөздердің мағынасы, олардың шығу  тегі мен құрылымдықерекшеліктері негізінде топтастыру, классификациялаудың маңыздылығы айтылады. Тілдізерттеуде омоним сөздерді классификациялау маңызды рөл атқарады. Әсіресе лексикографикалықжұмыста омоним сөздерді топтастырудың орны ерекше. Әдетте бір лексикограф сөздік  жасағандатүсіндіріліп отырған сөз көп мағыналас  сөзбе  әлде омоним сөз бе деген сұраққа тоқталмай  кетпейді. Бұл сұраққа жауап іздегенде сөздердің шығу тегі, қай сөз табына жататыны жәнесөздің мағыналық ерекшеліктері қарастырылады.  Осы мәселелер омоним сөздерді  классификациялағанда  да зерттеледі. Сондықтан омоним сөздерді классификациялаудың маңызызор. Бұл мақала жапон тіліндегі омоним сөздерін классификациялауды өзіне міндет етеді. Жапонтіліндегі омоним сөздерді классификациялаудың 5 өлшеміне қарастырылып, сол өлшемдер бойынша омонимдерге топтастыру жасалып, қазіргі жапон тілінде қолданыста бар мысалдарталданды.
Keywords: классификация; омоним; омофон; омограф; омонимдік қатар; омонимия.