Ислам мәдениетіндегі Орта Азия матуридийа дәстүрінің діни- дүниетанымдық элементтерінің қоғамдағы алатын орны. Роль элементов религиозного мировоззрения традиции Исламской культуры Средней Азии матуридийа в обществе. (Journal of Oriental Studies, 2016)
Ортағасыр кезеңіндегі Мәуреннаһр аймағындағы діни- дүниетанымдықмәдениеттің бағыты мен өзегі ислам мәдениетімен ұштасып жатты. Бұл мәдениеттің түркілер арасына жайылуы мен дамуына түрткі болғанортаазиялық ғалымдар Әбу Мансұр әл-Матуриди, Әбу әл-Муин ан-Насафи, Әбу- л-Футух ‘Әбд әл-Ғафир әл-Қашғари, ‘Имран ибн Исра’ил ат-Тарази, Наср әл-Адиб әл-Исбиджаби, Әбу Хафс әл-Бараби, Ғалибибн Хатим әл-Қади әл-Исфиджаби, Әбу Бакр ат-Тарази, Әбу Са‘ид Мика’илибн Ханифа әл-Будахкасисынды ғалымдардың қоғамның руханимәдениетін қалыптастырғанын байқаймыз. Аталмыш ғалымдардыңішіндегі ең атақты, әрі ислам мәдениетінің сенімдік жүйесі менқұқықтық нормаларын қалыптастырған Әбу Мансұр әл-Матуридиболып саналды.Основные направления религиозного мировоззрения в регионеМавераннахр в Средневековье тесно связаны с исламской культурой.Распространению и развитию этой культуры среди тюрков, а так же развитию духовной культуры в обществе способствовали великиеученые, как Абу Мансурал-Матуриди, Абу ал-Муин ан-Насафи, Абу-л-Футух ‘Абд ал-Ғафир ал-Кашгари, ‘Имранибн Исра’ ил ат-Тарази,Наср ал-Адиб ал-Исбиджаби, Абу Хафс ал-Бараби, Галиб ибн Хатимал-Кадиал-Исфиджаби, Абу Бакр ат-Тарази, Абу Са‘ид Мика’ ил ибн Ханифаал-Будахкаси.