Базовой принцип современной политики Турции: «ноль проблем с соседями» - Қазіргі таңдағы түркия саясатының негізі: «көрші мемлекеттермен алауыздыққа жол жоқ» (Journal of Oriental Studies, 2016)
В Турции, особенно в последние 10 лет, происходят большие внутренние политические трансформации. Авторитарно-бюрократический режим, где власть принадлежала военным, потеряла свое место и значение. Начиная с 1940 гг. военные изолировались от общественности и на протяжении многих лет защищали интересы определенной части общества. Из-за их неправильной политики в стране не хватало экономической стабильности, и Турция была окружена со всех сторон проблемами, особенно с соседями. Турция на современном этапе придает особое значение отношениям с соседями. В этом контексте «ноль проблем с соседями» является кратким лозунгом ожидания Турции относительно ее отношений с соседними странами. Турция поставила цель устранить все проблемы в ее отношений с соседями или, по крайней мере, минимизировать их. Турция ставит эту цель в самом центре своей внешней политики. Такой подход является естественным отражением политики, изложенной основателем Турецкой Республики Ататюрком «Мир в стране, мир во всем мире». Автором анализируются результаты и успехи проводимой ими и политики.Соңғы 10 жыл ішінде Түркияда үлкен саяси трансформациялар болып жатыр. Негізінде әскери басшылардың қолындағы авторитарлық -бюрократиялық режим қоғамда өзінің негізгі мағынасы мен орнын жоғалтты. Олар 1940 жылдан бастап өздерін қоғамнан бөліп қарап, қазіргі таңға дейін қоғамдағы белгілі бір ұйымдардың көзқарастарын қолдамен болды. Осындай саясаттың салда-рынан, экономикалық тұрақтылық орнамады. Нәтижеде Түркия көптеген мәселелермен бетпе-бет қалды, әсіресе көршілес мемлекеттер арасында әр түрлі түсініспеушіліктер туындады. Қазіргі таңда, Түркия Республикасы көршілес елдермен қарым қатынасына айрықша мән беруде. «Көрші мемлекеттермен алауыздыққа жол жоқ» атты осы контекст, Түркияның босағалас елдерге қатысты кішігірім ұраны болып табылады. Түркияның басты мақсаты, көршілес елдермен арадағы түрлі мәселелерді жойып, қарым қатынастарын нығайту. Осы мақсат, қазіргі таңда Түркияның сыртқы саясаттың ең басты мәселесі болып отыр. Бұл, «Мемлекетте бейбітшілік, әлемде бейбітшілік» деген Түркия Республикасының негізін салушы Ататүріктің саясатының бірден бір көрінісі болып табы-лады. Автор мақалада осы саясаттың нәтижелері мен жетістіктерін қолға алған.