Əл халил ибн Ахмадтың араб тіл біліміндегі орны. (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2016)
Мақалада VІІІ ғасырда өмір сүрген араб тіл білімінің білгірі Əл-Халил ибн Ахмадтың шығармашылығы сөз болады. Əл-Халил ибн Ахмадтың «Китабул айн» атты сөздігі мен «Китаб əл-Aруд» атты трактаты арабтанушылар тарапынан барлық заманда оң бағасын алған еңбектер.Арабтанушылар Əл-Халилдің қаламынан шыққан басқа да еңбектері болғанын айтады, олар: «Китаб əл нағым» жəне «Китаб əл иқа, Əл-Манзума фи-н-наху» мен «Əл-Манзума фи-н-наху». Бұлкітаптарды алғашқы екеуі мазмұны жағынан «Китаб əл-арудқа» ұқсас. Соңғыларында «Китабул Aйн» трактатындағы грамматикалық термин жүйесі қалыптасқан.