Славян тілдеріндегі түркизмдер. Тюркизмы в славянских языках. (Journal of Oriental Studies, 2016)
Бұл мақаланың мақсаты – осы бағытта түркизмдердің славян тілдерінде кездесуі, семантикасы, түркі сөздерінің басқа тілдердегі рөлі мен орны жайлы болмақ. Тарихи тұрғыдан түркі-славян тілдерінің қарым-қатынас процесінде, əсіресе лингвист ғалымдардың назарына іліккен зерттеулері түркизмдердің славян тілдеріне ықпалы, оның ішінде поляк тілдеріне ерекше ықылас таныту болып отыр. Бұл зерттеу түркизмдердің көптеген славян тілдерінде ықпалы болуы, оныңзерттелуі өте орынды жəне де қажеттілік туындататын мəселе, лингвистикалық тұрғыдан түркі лексикасы негізінен басқа тілдерді меңгеру қарастырылады. Түйін сөздер: тілдердің тоғысуы, геополитикалық жағдайлар, түркизмдер, славян тілдері, бұлғар-скифтер, көне заман саяхатшыларының жазба очерктері, тостаған, тарихи-этимология.Тюркизмы в славянском языке – слова, заимствованные из тюркских языков в русский, древнерусский и праславянскийязыки в разные исторические периоды. В данной статье рассматриваются тюркизмы, которые настолько укоренились в языке,что иногда их бывает очень трудно определить. Помочь могут только словари, в которых подробно описывается значение ипроисхождение слов. Данная статья посвящена проблеме тюрко-славянских языковых контактов, которая продолжает оставаться актуальной до настоящего времени и дополняет ряд исследований, рассматривающих тюркские лексические элементы в составе лексики славянских языков, в частности польского. Языки тюркских народов оставили множество следов в самых различных языках, в том числе и в польском.