Иран Ислам Республикасының аймақтық саясатындағы а раб монархиялары (Ə.Ə. Хашеми-Рафсанджани кезеңі). Арабские монархии в региональной политике Исламской Республики Иран (период А.А. Хашеми-Рафсанджани) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2016)
В данной статье автор рассматривает основы ирано-арабских отношений. После победы Исламской революции страна во внешней политике стала придерживаться принципа «экспортирования Исламской революции», что ослабило отношения между Ираном и Арабским миром. В период политического режима таких реформаторов, как А.А. Хашеми-Рафсанджани и М. Хатами, ситуация изменилась в лучшую сторону. Но современный политический курс США по отношению арабских стран и ядерная программа Ирана оказывают негативное влияние на развитие двухсторонних отношений.Мақалада Иранның Аравия түбегіндегі мемлекеттермен байланыстарының негіздері қарастырылады. Ислам революциясының жеңісінен кейін Иранның сыртқы саясатының ислам революциясын экспортқа шығару принципі, оның араб мемлекеттерімен байланыстарын нашарлатты. Алреформаторлар Ə.Ə. Хашеми-Рафсанджани мен М. Хатами билігі тұсында иран-араб байланыстарыреттеліп, жақсара түсті. Бірақ Иранның ядролық бағдарламасы мəселесі, сондай-ақ АҚШ-тың осы аймақтағы саясаты да Иранның Араб монархияларымен байланыстарын жақсартуына теріс əсерінтигізуде.