(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2026)
Бұл зерттеу түрік тілін шетел тілі ретінде қашықтықтан оқытудағы мүмкіндіктер теңдігі мәселесін және қашықтықтан білім берудің төрт негізгі тілдік дағдыға тигізетін әсерін қарастырады. Жаһандану және ақпараттық технологиялардың жылдам дамуы қашықтықтан оқытуды шетел тілін оқытуда кең таралған және сөзсіз тәжірибеге айналдырды, дегенмен, онлайн платформалардың білім беруде, әсіресе шетел тілін оқыту контексінде, тең мүмкіндіктерді қамтамасыз ету мәселесі әлі де болса пікірталас тудырып отыр. Зерттеудің мақсаты – түрік тілін шетел тілі ретінде қашықтықтан оқытудағы мүмкіндіктер теңдігіне қатысты қолданыстағы әдебиеттерге талдау жасау және осы салада қызмет етіп жүрген оқытушылардың пікірлері негізінде бұл процестің тиімді тұстары мен өзекті мәселелерін анықтау. Зерттеу жұмысы сапалық және сандық деректерді жинау әдістері ұштастырылған сипаттамалық тәсілмен жүргізілді. Осы орайда, шетелдіктерге түрік тілін үйретумен айналысатын 89 оқытушыдан алынған сауалнама нәтижелеріне талдау жасалды. Зерттеу нәтижелері көрсеткендей, қашықтықтан оқыту икемділік пен қолжетімділік тұрғысынан маңызды мүмкіндіктер ұсынады; десе де, технологиялық инфрақұрылымның жетіспеушілігі, цифрлық сауаттылық деңгейіндегі алшақтықтар мен әлеуметтік-экономикалық теңсіздіктерге байланысты іс жүзінде тең мүмкіндіктер қағидаты әрдайым сақтала бермейді. Төрт негізгі тілдік дағды тұрғысынан алғанда, тыңдалым мен оқылым дағдыларын онлайн ортада қолдау біршама жеңілірек екені, ал сөйлесім мен жазылым дағдылары өзара іс-қимыл мен жедел кері байланыстың тапшылығы салдарынан көбірек шектеулерге тап болатыны анықталды. Түйін сөздер: түрік тілін шет тілі ретінде оқыту, қашықтықтан оқыту, мүмкіндіктер теңдігі, төрт негізгі тілдік дағдылар.