(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2023)
Зерттеу тақырыбы соңғы 30 жылдағы Қазақстан-Қытай қарым-қатынастарын, атап айтқанда, 2013 жылы Қытайдың «Белдеу және жол» бастамасын (БЖБ) жариялауы нәтижесінде олардың жағдайының өзгеруін қамтиды.Мақаланың мақсаты – Қазақстан-Қытай қарым-қатынасын оның әртүрлі кезеңдеріндегі ең маңызды салалары контекстінде, сондай-ақ екі елдің саяси және экономикалық күн тәртібінің ықпалын ескере отырып, талдау және кезеңділік.Мақалада БЖБ Қазақстан мен Қытай арасындағы мемлекетаралық қарым-қатынастардың қазіргі құрылымын қалыптастырудағы бетбұрыс кезеңі болғаны айтылады.Жұмыстың қытайтану, халықаралық қатынастар және саясаттану саласындағы зерттеушілер үшін практикалық маңызы бар.Зерттеу Қазақстан Республикасындағы экономиканың ресурстық емес секторларына қатысатын қазақстандық-қытайлық бірлескен кәсіпорындар туралы жалпыға қолжетімді ақпаратты құрылымдайды және жалпылайды. Мақаланың әдістемесі келесідей құрылымдалған: зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми жарияланымдарға әдеби шолу жасалды.Атап айтқанда, екіжақты қарым-қатынастарды теориялық негіздеу үшін мемлекетшіл тұжырымдамаларды жиі қолданатын қытай авторларының, сондай-ақ Қытайдың географиялық жағдайын сыни түсіну призмасы арқылы БЖБ өлшейтін ағылшын тілді авторлардың еңбектеріне талдау берілген. -экономикалық стратегия.Мақалада Қазақстан мен Қытай арасындағы саяси және экономикалық қатынастар құрылымындағы өзгерістер контекстіндегі қарым-қатынас кезеңдері бойынша кезеңдік құрастырылған.Бұл мақала қазақ-қытай қарым-қатынасының үш онжылдығын саралап, кезеңдік талдауға талпыныс болып табылады, бұл берілген тақырып бойынша ұлттық ғылыми әдебиеттерге қосылған үлес. Кілт сөздер:Қазақстан, Қытай, екіжақты қарым-қатынас, «Белдеу, бір жол» бастамасы.