(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2023)
Бұл мақала Оңтүстік Кореядағы еңбек нарығындағы гендерлік теңсіздік мәселесін зерттейді. Зерттеу жұмысы аралас әдістерді қолдана отырып, жұмысқа орналасу мен мансаптық өсудегі гендерлік теңсіздіктің сипаты мен дәрежесін жан-жақты түсінуді қамтамасыз етеді. Зерттеу нәтижелері Оңтүстік Кореядағы әйелдердің еңбек нарығында бірқатар қиындықтарға тап болатынын көрсетеді, соның ішінде жоғары білікті, жоғары ақы төленетін жұмыс орындарында жеткіліксіз өкілдік ету, оқыту мен даму мүмкіндіктеріне қолжетімділіктің шектелуі және гендерлік кемсітушілік. Зерттеу сонымен қатар гендерлік теңсіздікке ықпал ететін негізгі факторларды мысалы, жұмыс орнындағы гендерлік стереотиптер мен бейтараптар сияқты мәселелерді анықтайды. Мақалада гендерлік әртүрлілікті және жұмыс орнындағы қамтуды ынталандыратын, әйелдерге оқыту және даму мүмкіндіктеріне қол жеткізуді қамтамасыз ететін және отбасы үшін қолайлы жұмыс орнындағы саясатты жүзеге асыратын саяси араласулар ұсынылады. Зерттеудің нәтижелері Оңтүстік Кореяда гендерлік теңдік пен әйелдердің құқықтарын кеңейтуді ілгерілетумен айналысатын саясаткерлерге, жұмыс берушілерге және азаматтық қоғам ұйымдарына маңызды деп есептеледі. Тұтастай алғанда, мақала еңбек нарығындағы гендерлік теңсіздікті шешу бойынша тұрақты күш-жігер қажеттігін және гендерлік теңдікке қол жеткізу және әлеуметтік прогресті ілгерілету үшін гендерлік әртүрлілікті және жұмыс орнындағы инклюзияны ілгерілетудегі саяси араласулардың маңызды рөлін атап көрсетеді. Кілт сөздер: гендерлік теңсіздік, еңбек нарығы, Оңтүстік Корея, әйелдер, дискриминация, жалақы айырмашылығы.