(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2023)
Бұл зерттеу Корейлердің Үш Патшалық кезеңінен кейінгі өмір мен өлімге көзқарасын жақсы көрсететін ежелгі әдебиеттерді талдау арқылы тарихи және діни контексте қалыптасқан корейлердің өлімге деген көзқарасының ерекшеліктерін ашады. Корейлердің өлім туралы ойлары мен құндылықтары әр дәуірде танымал діндер мен идеологиялардың әсерінен қатты өзгерді. Бастапқы байырғы наным-сенімдерге сүйене отырып, ол үнемі сырттан әкелінген наным-сенімдер мен мемлекеттік дін ретінде қабылданған буддалық және конфуцийлік идеялармен күрделі түрде қалыптасты. Конфуцийшілдіктің ықпалына байланысты корейлер кейінгі өмірге емес, қазіргі өмірге назар аударады, бірақ сонымен бірге буддизмнің ақырет өмірін бағалайтын өлу рәсімдері мен әдет-ғұрыптарының шамандық қалдықтары қалады.. Түйінді сөздер: Корейлер, Өлімге көзқарас, Халықтық дін, Конфуцийшілік, Буддизм.