(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2020)
Аристотельден кейін әл-Фараби «Муаллим-и Сани» ретінде танылып, ислам әлемінде және түрік әлемінде де логика саласындағы еңбектерінің арқасында ислам философиясының негізін қалаушы болып есептелінеді. Ол теологиядан метафизикаға, философиядан логикаға, адамгершіліктен саясатқа, физикадан астрономияға, психологиядан музыкаға дейінгі барлық ғылымдармен айналысқанымен, әл-Фараби көбіне философия, метафизика, физика, мораль және саясат мәселелерімен айналысқан. Сонымен қатар, ол араб тілінде үлкенді-кішілі 100- ден астам еңбек жазып қалдырды. Бүгінде бұл жұмыстардың тек жартысы ғана бізге жеткен. Сондықтан біз осы жұмыстарға егжей-тегжейлі зерттеу жүргізуіміз керек. Әл-Фараби логика мен философияны Аристотельден, ал моральдық-саяси философияны Платоннан алған. Алайда, логика мен философиядағы сияқты, ол ислам мен оның эстетикасы туралы ойларды қосу арқылы моральдық және саяси философияда жаңа серпіліс жасады және ол ислам философиясының негізін қалаушы болып саналады. Осы онлайн-симпозиумда біз оның Эфлатун арқылы әлФарабиға берілген моральдық философия туралы «Сийасе эль-Мулукийе» атты мақаласындағы жұмысын талқылаймыз. Түйін сөздер: әл-Фараби, философия, қолжазба, ізгі қала, азаматтық саясат, бақыт жолы.