(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2020)
Бұл мақалада әл-Фарабидің білім беру туралы жан-жақты философиялық көзқарасының салдары, сондай-ақ бұрын бірде-бір зерттеуде қарастырылмаған ең маңызды белгілері мен жаңа прогрессивті білім беру тұжырымдамалары жарыққа шығады. Әлемнің табиғаты, болмыс, адам, қоғам, білім, ақыл мен құндылықтар туралы көзқарасынан бастап, әл-Фараби қоғамды қалпына келтіру, алға жылжу мен ілгерілеуді қалпына келтіру мақсатында білім беру мен білім және ғылымды игеру туралы өзінің философиялық көзқарасының ерекшеліктерін салған. Сол кездегі билік пен саясаткерлермен жоғары деңгейдегі қарым-қатынасқа қарамастан, әл-Фараби саясатпен айналыспады және адамдарды алға жылжытуды, қоғамға ізгілікті сіңіруді өзінің мақсатына айналдырды. Оның бұған жетелейтін жолы - бақытқа жететін ақыл-ойды, білімді және адамгершілікті көтеру. Әл-Фараби Платон мен Аристотельдің білім мен этика саласындағы көзқарасын және шынайы діннің не әкелгенін үйлестіре білді, сондықтан оның тәрбиелік идеялары шыншыл және парасатты болды, сонымен бірге олар ислам заңдарының қағидаларын бұзған жоқ. Түйін сөздер: әл-Фараби, философиялық көзқарас, тәрбие мақсаттары, этика, әдістер.