(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2020)
22 қыркүйек 2001 жылы Нью-Йорктегі Дүниежүзілік сауда орталығына террористік шабуылдан бірнеше күн өткен соң, Рим Папасы (қазіргі Әулие) Иоанн Павел II Қазақстанға екі күндік пасторлық сапармен келді. Осы шара барысында ол әр түрлі аудиторияға, сол кездегі мемлекет басшысы Нұрсұлтан Назарбаевтан бастап жастар мен университет студенттеріне арнап сөз сөйледі. Астана әуежайына келіп сөйлеген сөзінде ол баратын елдің бай зияткерлік, мәдени және діни мұрасына таң қалатынын көрсетті. Қазақстанда дүниеге келген ұлы зиялылардың ішінде ол «Еуропаға Аристотельді қайта ашуға көмектескен Әбу Насыр әл-Фарабиді» атап өткен (Иоанн Павел II, 2001). Бұл мақаланың мақсаты – Рим папасының Аристотельдің әл-Фарабидің «ИхсакулУлумға» тигізген әсері туралы, ғылымдардың соңғы классификациясының неоплатониялық түсіндірмесін талқылау. Аристотельдің әл-Фарабиге әсерін зерттегеннен кейін, оның бұл еңбектің ортағасырлық Батыс христиан әлеміндегі академиялық өмірге қалай әсер еткенін қарастырады. Автор әл-Фарабидің ортағасырлық христиан ойына әсер етуінің көптеген жағдайларының бірін, атап айтқанда Альберт Ұлы философиялық жобасын (1280 жж.) дәйектейді. Түйін сөздер: әл-Фараби, Аристотель, ғылым, философиялық жүйе, аударма, қабылдау.