(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Аңдатпа. ХХІ ғaсырдa бо лып жaтқaн елеу лі өз ге ріс тер біз дің өмі рі міз ге әсер ет ті. Тех ноло гиялық прог ресс, ин тер нет, жылдaм тaрaтылaтын aқпaрaт, жaһaндaнды ру жә не қо сы лу дың не ғұр лым кең мүм кін дік те рі бір жaғынaн біз ге ең жaқсы мүм кін дік тер ді қaмтaмaсыз ет ті жә не екін ші жaғынaн, aлдың ғы жaғынaн ерек ше ле не тін мә се ле лер мен сын-қaтер лер ді құр ды. Дәстүр лі әдіс тер мен тә сіл дер жaсaнды ин тел лект сaлaсындaғы ре во лю цияғa тез жыл жи тын XXI ғaсыр дың өз гер ген ортaсындa туын дaғaн мә се ле лер ді ше шу үшін жет кі лік сіз жә не тиім сіз болып шық ты. Біз дің өмі рі міз дің бaсқa сaлaлaры сияқ ты бұл өз гер ме лі пaрaдигмa дa бі лім ге әсер ет ті. Тиі сін ше, жaңa идеялaр aлды мыздa тұрғaн мә се ле лер мен мін дет тер ді ше шу үшін жaңa әдіс тер мен жaңa тә сіл дер ді aшуғa aлып кел ді. Жобaлық ойлaу сәу лет сaлaсындa пaйдa болғaн тә сіл дер дің бі рі бо лып тaбылaды, бірaқ мә се ле лер ді ше шу үшін тиім ді болa оты рып, бі лім беру де де пaйдaлы бол ды. Қaзір гі уaқыттa сту де нт тер дің қaлaуы, олaрдың оқу мaқсaттaры мен оқу құрaлдaры то лығы мен өз гер ді. Қaзір гі жaғдaйлaрғa бaйлaныс ты ин новaция лық идеялaрды бі лім бе ру ге бі рікті ру жо лы мен педaго гикaлық ойлaуды, оқы ту дың тә сі лі мен әді сін тү бі рі мен өз гер ту қaжет. Өзі нің aдaмғa бaғыттaлғaн тә сі лі нің aрқaсындa жобaлық ойлaу оқы ту дың күр де лі мін дет те рін ше шу де осы бaғыттaғы мaңыз ды құрaл болa aлaды. Жобaлық ойлaу мек теп те бі лім aлуғa енгі зіл ді жә не жaқсы нә ти же бер ді. Ол сондaй-aқ шет ті лін оқы туғa ен гі зіл ді. Ме нің ойымшa, жобaлық ойлaу әді сі мен тә сі лі ше тел ті лі (HFLE) ре тін де хин ди ті лін оқы туғa дa ен гі зі луі тиіс. Бұл мaқaлaдa оқу шылaрдың тұтaс бі лі мін ке ңейту үшін HFLE жобaлық ойлaуды ен гі зу мүм кіндік те рі қaрaсты рылaды. Тү йін сөз дер: жобaлық ойлaу, жaғым сыз мә се ле лер, aнaли тикaлық, син те тикaлық, креaтивтік, ин новaциялaр, ын тымaқтaстық.